Jiný šálek kávy

Jak už asi víš, do Anglie jsem přicestovala jako au-pair. A i když starat se o děti je pěkná práce, stát se profesionální chůvou nikdy zrovna mým snem nebylo. A tak jsem na konci svého rok a půl dlouhého pobytu absolvovala stáž v top PR agentuře a doufala, že mi tahle zkušenost (plus vysokoškolský titul a praxe z ČR) pomůže získat práci. Po více jak měsíci usilovného pátrání, rozesílání životopisů a žádostí o práci jsem se ale zastavila – stojí mi to vůbec za to? Mým snem není kancelář (a nikdy vlastně ani nebyla). Toužím po tom znovu studovat, tentokrát ale design tady v Londýně. A abych se ke studiu dostala, bude to vyžadovat čas a pořádnou přípravu. Během té doby přece můžu dělat cokoliv!

A tak částečně z nouze, částečně z lásky ke kávě, jsem se ocitla na pohovoru ve Starbucks a na začátku února započala trénink jako barista.

barista

Hned od začátku mě překvapilo, jak moc mě tahle práce vzala. Příprava kávy, být na pokladně, pracovat v týmu i být tak blízko zákazníkům, jak jen to jde (protože po pár týdnech už ty stálé znáš i jménem). I když může být Starbucks brán jako „kávový fast food“, kde vždycky dostaneš to, co očekáváš, v zákulisí se toho odehrává i mnohem víc…

Začalo to, když se mě v prvních dnech kolega zeptal, jestli už jsem zkoušela „coffee tasting“. Protože jako barista bych měla znát všechny druhy kávy, které prodáváme a jejich charakteristiky, měla bych také všechny časem ochutnat. A bylo to.

with Asta

perú

Jedno ochutnání, druhé, třetí… pak skvělá manažerka, která si všimla, že mě to zajímá a která mi předala knihu pro „coffee mastery“. O pár týdnů později jsem pak byla zapsána do mistrovství baristů (Barista Championship) a tak nějak se stalo, že jsem ho za náš distrikt před dvěma týdny vyhrála.

IMG_4220[1]

Můj trénink nabral ještě na větších obrátkách. Připravuju se jak na soutěž, tak i na coffee mastera. Intenzivně se učím latté art i znalost kávy (jaké jsou druhy, jak a kde se pěstuje a jaký důsledek to má na chuť a aroma, jak se káva sklízí a upravuje, praží, míchá, mele, vaří, ochutnává… hotová věda). Na začátku května mě čeká další kolo soutěže a musím být maximálně připravená.

IMG_4260[1]

IMG_4362[1]

Baví mě to. I když je to občas vyčerpávající a v posledních dnech fakt náročné, když si přičichnu k právě namleté kávě (nebo k právě uvařené), je na tom něco krásně uvolňujícího a uklidňujícího. A čím víc toho o kávě vím, tím více se mi do toho studia chce ponořit a naučit se ještě více.

I když to znamená, že na šití teď zase moc času není, jsem šťastná a už uvažuju nad dalším patchworkovým projektem. Že by podtácky pod hrnky? 😀

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Míša Klocová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Jiný šálek kávy

  1. Moc gratuluji. Mám trochu pocit, že máme „společný základ osobnosti“. 😊Pracuji v kanceláři, ale vím, že to není to ideální. Táhne mě to ke kávě a šiju. Hodně štěstí příště. V.

  2. This was a very intriguing post, being a Starbucks fan myself. Good for you for going above and beyond! I hope you did well in the next competition.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *